Wat is eigenlijk een energiecoöperatie?

Een energiecoöperatie of energie-initiatief is een groep mensen die zich verenigd hebben om zelf aan de slag te gaan met duurzame energieprojecten, een warmtenet voor de wijk of energiebesparing. Misschien heb je weleens van een energiecoöperatie gehoord, of van een lokaal energie-initiatief, maar je weet niet precies wat het betekent of wat deze groepen doen. Lees dan verder op deze pagina.

Collectief

Energiecoöperaties kunnen zich met allerlei zaken bezig houden op het gebied van de energietransitie. Het overkoepelende kenmerk is dat het een groep burgers of ondernemers is die het als collectief uitvoeren.

Not for profit

Winst maken is nooit het uitgangspunt. Deelnemers aan coöperaties hebben ideële motivaties: zelf een steentje bijdragen aan de energietransitie, of bijvoorbeeld onafhankelijk worden op het gebied van energie. De winst die wordt gemaakt op de energieprojecten wordt gebruikt voor duurzame projecten in de directe omgeving. Kijk voor meer info op de pagina met de 10 meest gestelde vragen over energiecoöperaties.

Wat voor soort coöperatieve projecten?

Coöperatieve windparken, zonnedaken en zonneparken zijn de bekendste voorbeelden. Er zijn ook energiecoöperaties die een warmtenet willen aanleggen met de buurt, coöperaties die zich bezig houden met duurzame mobiliteit, zoals (elektrische) deelauto’s en coöperaties die helpen met energiebesparing. Steeds vaker zien we dat energiecoöperaties actief zijn met een combinatie van deze activiteiten.

 

Lees meer over energiecoöperaties op de website van Energiesamen