Dakenjager Dirk van der Zwan en Annemiek Verstappen, bestuurslid DECZ werden geïnterviewd door het AD. Je vindt hieronder de tekst van het interview.
Genoeg lege daken in Zeist waar zonnepanelen op kunnen: ‘Je helpt mee aan een betere wereld’
Zoveel mogelijk daken beleggen met zonnepanelen. Het is dé missie van inwoners van Zeist die zich hebben verenigd in coöperatie DECZ. Hun nieuwste troef: Dirk de Dakenjager, die in zijn zoektocht ook kijkt naar opties om inwoners te laten profiteren van zon als ze zelf géén (geschikt) dak hebben.
Al in 2019 kwamen groendenkende inwoners bijeen om een plan te smeden om Zeist duurzaam vooruit te helpen. ,,We zagen dat er best veel mensen in Zeist schaduw rond hun huis hebben door bomen. Dan is het lastig om te genieten van eigen zonnepanelen”, zegt Annemiek Verstappen van (voluit) Duurzame Energie Coöperatie Zeist. ,,Toen zijn we gaan kijken naar collectieve daken.”
Hoe dat werkt, is te zien bij boer Aart aan de rand van Zeist, die tweehonderd zonnepanelen op zijn dak heeft liggen. Inwoners hielpen dat financieel mogelijk te maken. Zij profiteren daardoor sinds een paar jaar van een ‘fijne uitkering’, doordat de opgewekte stroom deels terugstroomt naar het net.
Vrijwilligers
Het smaakte voor de mensen van DECZ naar meer, al waren grote ambities voor de vrijwilligers lange tijd niet te behappen. Tot ze dankzij een gemeentelijke subsidie Dirk van der Zwan – hier en daar al beter bekend als Dirk de Dakenjager – konden invliegen.
Sinds begin dit jaar is hij twee dagen per week aan het werk. Zijn aanpak in grote lijnen: Helder hebben welke aanpak leidt tot een rendabel project, daken met een flink aantal vierkante meters vinden, eigenaren achterhalen en in gesprek gaan. ,,Het liefst als er ook nog een verbruiker in het pand zit die de opgewekte energie direct kan gebruiken”, zegt hij.
Een maatschappelijke organisatie met 1500 vierkante meter (versleten) dak, maar zonder geld om te investeren, is er zo eentje. ,,We zijn nu in gesprek om te helpen: de coöperatie zorgt voor het dakleer en de panelen”, zegt Van der Zwan. ,,Veertig procent van de energie gaat vervolgens terug naar het pand. Dat compenseert een kleine tachtig procent van het stroomverbruik. En de rest van de energie geven wij via het net aan de mensen in Zeist.”
Energie voor 25 jaar
Vooral bedrijfsdaken trekken de aandacht van de dakenjager. ,,Die zijn vaak groot en er zit meestal een grootverbruiker van stroom in het pand, dat is interessant”, zegt hij. ,,Maar ook Verenigingen van Eigenaren of kerken hebben kansen. Ze hebben geen van beide een onbeperkt budget maar wel een groot dak en verbruik. Dan kan de coöperatie helpen om te verduurzamen en voor 20 of 25 jaar het energieverbruik te compenseren.”
Hetzelfde geldt voor sportverenigingen met een grote hal. ,,Die hebben geen budget om te investeren in zonnepanelen. Maar ondertussen wordt de contributie wel mede gebaseerd op de energiekosten.”
Er is nog veel winst te behalen, denkt de coöperatie. Ook als eigenaren van zonnepanelen vanaf 2027 zelf opgewekte stroom niet meer kunnen wegstrepen tegen hun verbruik, als de zogenoemde salderingsregeling stopt. Vander Zwan werkt daarvoor aan ‘toekomstbestendige oplossingen’ waar een batterij voor opslag van stroom steeds vaker onderdeel van is.
Eigenaren en sympathisanten
Zo bezien gaat hij maar weinig belemmeringen uit de weg. ,,Ondernemers haken snel af. Denken dat hun dak niet stevig genoeg is, of het om een andere reden niet kan of niet rendabel is”, zegt de dakenjager. ,,Maar er is heel veel mogelijk.”
Dirk jaagt voorlopig door. Al mogen eigenaren van een flink dak zich ook zelf melden. Voor elk project zoekt de coöperatie naar nieuwe deelnemers, al kunnen sympathisanten zich hoe dan ook melden als lid voor 12 euro per jaar. Verstappen: ,,Je helpt mee aan het creëren van een beetje betere wereld. En het is uiteindelijk van Zeist, voor Zeist.”