Eerste zonnestroomproject voor bewoners in Zeist levert stroom

Afgelopen 29 april stelde wethouder Wouter Catsburg, door een symbolische handeling, ons eerste zonnestroomproject (ook wel postcoderoos genoemd) in Zeist in gebruik. Hij ontstak een lamp die gevoed wordt door de opgewekte elektriciteit van 200 zonnepanelen. Die liggen op het dak van de schuren van boer Aart. 50 bewoners uit Zeist investeerden in dit eerste project van de Duurzame Energie Coöperatie Zeist. Zij krijgen, naar rato van hun inbreng een gedeelte van de opbrengst van dit zonnestroomprojekt.

Na de openingshandeling op het erf van boer Aart konden genodigden genieten van een petit fourtje met een zonnige cocktail.

Wethouder duurzaamheid Wouter Catsburg: “We willen allemaal dat daken zoveel mogelijk worden benut voor zonnepanelen. Helaas heeft niet iedereen een geschikt dak. Dit soort postcoderoosprojecten zijn dan een prachtige oplossing. Zo wordt zonne-energie voor meer mensen bereikbaar, en maken we gebruik van daken die anders mogelijk ongebruikt blijven. Op naar het volgende project!”

Voor dit zonnestroomprojekt was enorm veel belangstelling, in een mum van tijd zat het vol. Om zoveel mogelijk mensen mee te laten doen kon je je inschrijven voor maximaal 4 zonnepanelen. Niet alle ruim 150 inwoners van Zeist die al lid zijn van de coöperatie kunnen deelnemen, alleen de bewoners van de postcodes die grenzen aan de postcode van de boerderij van Aart kunnen meedoen. Dat zijn bewoners met een postcode 3701, 3702, 3703,  3704, 3705 en 3707.