Utrecht heeft besloten de zoektocht naar een geothermiebron binnen haar grenzen te stoppen. Uit een onderzoeksboring blijkt dat de aardlaag in Utrecht niet geschikt is voor diepe geothermie. Hierdoor is het technisch en economisch niet haalbaar om betaalbare warmte te winnen en een stadsbreed warmtenet aan te leggen.
Aardwarmte (ook wel geothermie genoemd) is een duurzame energiebron en een goed alternatief voor gas, die op termijn mogelijk miljoenen woningen in Nederland van warmte kan voorzien. Het wordt gewonnen door warm water uit de bodem (ongeveer 2 kilometer diep) op te pompen. Utrecht is ervan overtuigd dat aardwarmte één van de manieren is om de warmtevoorziening te verduurzamen.
Samen met partners Eneco, EBN, GAIA Energy en lokale energiecoöperaties onderzocht de gemeente de afgelopen jaren daarom mogelijkheden voor een publiek-private samenwerking om geothermie te ontwikkelen. Hoewel deze samenwerkingsvorm veel potentie leek te hebben, wordt het project nu definitief gestopt.
In oostelijk deel provincie nog kansen
Wethouder Senna Maatoug (energie en klimaat) toont zich in een brief aan de gemeenteraad teleurgesteld over deze ‘tegenvaller’. „We stonden op het punt om een publiek-privaat-maatschappelijke samenwerkingsovereenkomst te sluiten. Deze samenwerkingsvorm kunnen we nu helaas niet verder ten uitvoer brengen.’’
In Oost-Utrecht en andere delen van de provincie lijken er nog kansen te bestaan voor geothermie. Utrecht wil in de toekomst onderzoeken of met bredere regionale samenwerking deze warmteoplossing alsnog ingezet kan worden voor de stad. Ook wil Utrecht haar kennis en ervaring met geothermieprojecten delen met andere partijen in Nederland.
https://www.ad.nl/utrecht/utrechtse-wethouder-teleurgesteld-na-tegenvaller-project-aardwarmte-definitief-van-de-baan~a935ed66/